- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
LSO Live – Felix Mendelssohn: Simfonia a III-a
Vineri, 1 februarie, vă invităm la o nouă ediţie LSO Live cu noi înregistrări din concertele London Symphony Orchestra. Unul din ultimele CD-uri lansate de prestigiosul ansamblu include o amplă creaţie semnată de Felix Mendelssohn Bartholdy – Simfonia a 3-a în La minor, Op. 56, cunoscută și sub numele de „Scoțiană”.
Mendelssohn a fost inspirat inițial să compună această simfonie în timpul primei sale vizite în Anglia în 1829. După o serie de spectacole reușite în Londra, Mendelssohn a început un tur al Scoției cu prietenul său Karl Klingemann. Pe 30 iulie, Mendelssohn a vizitat ruinele Capelei Holyrood la Palatul din Holyrood în Edinburgh, unde, cum a povestit familiei sale într-o scrisoare, el a găsit inspirația pentru piesă:
„Într-un amurg adânc am fost astăzi la palatul unde Regina Maria(Queen Mary) a trăit și a iubit…Capela de dedesupt este acum fără acoperiș. Iarba și iedera prosperă acolo și în altarul spart unde Regina Maria(Queen Mary) a fost încoronată Regină a Scoției. Totul este ruinat, stricat iar cerul liber este noul ei acoperiș. Cred că am găsit acolo începutul simfoniei mele scotiene.”
Audiția va continua cu Concertul pentru pian în La minor, Op. 54, al compozitorului Robert Schumann, interpretat de Maria-João Pires.
Considerată unul dintre cei mai mari interpreţi ai lui Mozart, pianista portugheză Maria-João Pires este o artistă care îmbună rafinamentul stilistic extrem cu un efort conştient de descifrare a complexităţilor intelectuale şi a profunzimii spirituale a muzicii. Refuzând să se conformeze imaginii tradiţionale a unui virtuoz de concert, Pires subliniază dimensiunile spirituale ale muzicii, fiind mereu în căutarea sensurilor ascunse, pe care interpretul analitic le poate trece cu vederea. Această reverenţă remarcabilă în faţa lucrărilor muzicale ce se manifestă în mod evident în felul în care cântă Mozart a devenit explicită atunci când a declarat că, în calitate de interpret, acţionează ca un canal de comunicare pentru ideile compozitorului.
Realizator: Irina Hasnaş
Emisiunea va putea fi urmărită în reluare duminică de la ora 20:00.